Riittävä taso ja asialinja?


Lumihiutaleiden putoillessa Miilukorven maastoon, pieni ja pippurinen joukkomme ei lepää. Rakennusvalvonnan päällikkö lanseerasi männäviikolla sähköpostitse pari mielenkiintoista termiä: ”riittävä taso” ja ”asialinja”. Kyllä, saimme siis vastauksen, emme toki asiallisiin kysymyksiimme! Kuten eräs aktiiveistamme totesi: ”voi kyynel”.

Mistä tämä farssi oikeen alkoi?

Riittävä taso ja asialinja?
Kamelin selän katkaissut huomautus?

Sinänsä mielenkiintoiseen mailithreadiin laitettu lisäys triggeröi Rakennusvalvonnan päällikön tarttumaan näppäimistöön!

Riittävä taso ja asialinja?
Voi kyynel!

Asialinja ja riittävä taso… tarkastellaanpa tietopyyntöön saamaamme vastausta hieman tarkemmin!

Riittävä taso ja asialinja?
Kysymys on aika selvä ja asiallinen?

Mutta mites se vastaus, joka Rakennusvalvonnan päällikön vastauksen mukaan on ”riittävällä tasolla”

Öö, vastaako Sofia kysymkseen…?

Rakennusvalvonnan päällikön mielestä lause ”ilmeisesti olet jo itse tiedustellut asiaa ja saanut tiedon, että asiasta olisi valitettu” vastaa kysymykseen ”Onko asiasta valitettu määräaikojen mukaisesti”, ”mikä taho on valittanut” ja ”minne on valittanut”. Itse en, valitettavasti vastausta näe – näetkö sinä? Se olenko saanut jotakin tietoa jostakin, ei varmaankaan oikeuta olemaan vastaamatta kysymykseeni. Mainittakoon, että tässä tapauksessa kysymyksiä oli kuusi, vastauksia saimme yhteen! Riittävä taso ja asialinja?

Eihän tämä yllätä, voimme kuvitella Jarin keskustelut kahvipyödässä:

  • Vieras: Otatko Jari maitoa kahviisi?
  • Jari: Olet ilmeisesti jo tiedustellut asiaa ja tiedossasi on, otanko maitoa kahviini.
  • Vieras: ???

Tämä vaan tämmöistä pientä neppailua, mennäänpä asiaan. Tänään on taas tehty väsymättömästi hommia, aamu alkoi uuden, mielenkiintoisen lomakkeen täytöllä.

Katsotaan, millainen pyörä tästä lähtee liikenteeseen. Toivottavasti jonkun päivä on pilalla ensiviikolla. Onko se Jari, Pasi, Olli, Jukka, Johanna vai joku muu vyyhteen osallistunut kaupungin työntekijä tai virkamies? Vai ottaako ensimmäisen iskun vastaan luottamushenkilönä toimiva lautakunnan jäsen, joka saattaa havaita ”yllättäen” olevansa vastuussa lautakunnan katastrofaalisesta puuhastelusta, kun ei ole tehnyt mitään estääkseen tämän katastrofin.

Eikä siinä vielä kaikki

Kun eduskunnan oikeusasiamies on osoittanut samansuuntaista halukkuutta välttää asioihin perehtymistä, laitoimme nyt oikeuskanslerille pohdittavaksi tätä vyyhtiä – korruptiota vai ei, asiallista vai ei?

Eikä siinäkään vielä kaikki

Ilahtuneina vastaanotimme hallinto-oikeudelta männäviikolla siis ”Espoon” antaman lausunnon. Rakennusvalvonnan führerhän Espoon päätöksen vastaisesti jääräpäisesti jatkoi valitsemallaan tiellä. Meille tämä vain tarkoittaa taas muutamaakymmentä työtuntia, kun laadimme vastausta. Hymykin on välillä suupielillämme, kun huomaamme Jarin tekstistä lähes joka riviltä virheitä, joita yksitellen – laillisesti perustellen – ammumme alas.

Ei se lausunto ihan täysin kuraa ollut; Luonan oikeudenkäyntikulujen maksattaminen Espoolla pääsi Jarin liipasimelle, mutta meidän kuljen ei. Virkamiehen henkilökohtainen vastuu voi hyvinkin napsahtaa, jos ”sitä saa mitä tilaa”!

,