Vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan?


Viikonlopun ratoksi lueskelin Hallinto-oikeudelle lähettyjä valituksia. Jonkin aikaa mieltäni kaivoi jokin ristiriita, mutta en keksinyt mikä sen on. Vilkaistuani myös oikotien ilmoituksia, alkoi se ristiriita kristallisoitua: onko tämä Toivo(ton) puuha vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan?

Luodaan ensin pikainen katsaus Toivon organisaatioon ja toimijoihin:

Vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan?
Huomaatteko, kuinka samat nimet tuppaavat toistumaan?

Seuraavaksi tarkastellaan Hallinto-oikeudelle kirjailtua tekstiä hieman tarkemmin

Vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan?

Sinänsähän tuo on aika vaikeaselkoinen kappale, mutta kirjoitetaanpa se uusiksi, vaihdetaan vain yritysten nimet hallituksen jäsenikisi ja muutetaan hieman taivutusmuotoja luettavuuden parantamiseksi; sen voisi kirjoittaa siis näin:

Markuksen ja Samulin tiedossa on, että huoneistojen hallintaan oikeuttavat osakkeet omistavat Markus ja Samuli. Markus ja Samuli ovat vuokranneet huoneistot Markukselle ja Samulille, jotka hoitavat huoneistojen vuokraamisen asukkaille. Näin ollen Markuksella ja Samulilla ei ole mitään tekemistä rakennuksessa harjoitettavan toiminnan kanssa…

Sinänsä koko Hallinto-oikeudelle lähetetty valitus on hauskaa luettavaa, siinä suorastaan kohta kohdan jälkeen perustellaan, että kyseessä ei ole majoitustoiminta…

Vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan?

Selvä, kun tätä näin pontevasti perustellaan, niin ehkä se on siis vuokraustoimintaa? Mutta katsotaanpa seuraavaksi tätä vuokra tai majoitusmahdollisuuden ilmoitusta, se löytyy kirjoitushetkellä täältä: https://asunnot.oikotie.fi/vuokra-asunnot/espoo/17850530 – kun näillä on tapana katoilla ja muuttua pyytämättä ja yllättäen, niin alla samainen vielä .pdf tiedostona.

Tarkastellaanpa tätä tekstiä hieman tarkemmin, erityisesti sen osalta mitä siellä on majoituksesta…

Vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan?
Vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan?
Vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan?

On siellä aika julmettu määrä majoitusta. On majoitussopimuksia, majoitusmaksuja, majoitustiloja ja niin edelleen. Myöskään hallinto-oikeudelle kirjaillussa valituksessa keskitytään 6kk pituuteen ja mainitaan vielä, että jonkun ”topten” materiaalin mukaan 3kk sopimikset eivät ole majoitustoimintaa – mainonnassa kuitenkin kerrotaan tehtävän 1-6kk sopimuksia. Erityisesti viimeinen kuva on mielenkiintoinen.

  • KELA ei myönnä majoituskohteisiin asumistukea – olisikin aika mellevää, jos voisi mennä yöksi vaikka Kämp hotelliin ja KELA maksaisi sitten osansa?
  • Ilmoituksen hinnat sisältävät alv 10%

Hetkinen, hetkinen – ALV?

Vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan?
Vuokraustoiminta – ei ALV, majoitustoiminta 10% ALV

Verottajan sivuilta löytyy kaikenlaista tietoa, erityisesti nyt kiinnostuin tästä alvista. Myyntimateriaaleissa kerrotaan että hinnat sisältävät alvin, mutta hallinto-oikeudelle kerrotaan, että kyseessä on vuokraustoiminta joka on alv:sta vapautettua, eikä missään nimessä majoitustoimintaa.

Vuokrausta vai majoitusta, vai molempia samaan aikaan? Toivon Apostolit eivät yllätä, kyllä tämä voi olla molempia samaan aikaan. Mutta mitä mieltä on verottaja, entä hallinto-oikeus? Onkohan alv asiat kunnossa, vai maksavatko majoittujat tai vuokraajat alvin, joka meneekin suoraan Markuksen ja Samulin Suviseurojen jatkobileisiin? Olisiko joku yllättynyt? Onkohan majoitusrakentamiselle haettu jotain tukia? Onkohan alveja vähennetty, vaikka ei olla alv:n alaisia bizniksiä tekemässä?

Hallinto-oikeuden valituksessa yritetään myös iskeä päätöstä vastaan sillä perusteella, että vuokralaisia (tai majoittujia) on ilmaantunut rakennukseen Helmikuussa ja kovasti ihmetellään sitä, miten päätös on voitu tehdä niin nopeasti…

Niin, no vuokraustoiminta alkoi Joulukuussa?

Verottaja linjaa sivuillaan asian aika selkeästi: ”Huoneiston tai kiinteistön vuokraustoiminnan katsotaan alkavan lähtökohtaisesti siitä hetkestä, kun aktiivinen toiminta vuokralaisen saamiseksi asuntoon aloitetaan” – https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49336/vuokratulojen_verotu/ – mehän raportoimme jo Joulukuussa aktiivisen toiminnan alkaneen täällä: Toivo Groupin apostolit ei lepää edes Joulun alla